Begynde at gå i “rigtige sko”?

9. juli - 2013  - skrevet af Growingfeet

SPØRGSMÅL
Kære Rikke

Jeg skriver, fordi jeg er noget forvirret ang. skoindkøb til min datter på 1 år. Hun kan ikke gå endnu, og jeg har snakket med dem i en børneskobutik, hvor de sagde, at jeg endelig ikke må give hende sko på, før hun lærer at gå. Men i vuggestuen efterlyser de nogle rigtige sko til hende og mener det forhindrer hende i at begynde at gå, at hun ikke er ordentligt støttet om anklen i de Bundgaard prewalkers, hun går i nu? Skal jeg købe rigtige sko til hende? Jeg påtænker at købe Angulus begyndersko til hende – men ved ikke om det er nu, eller vi skal vente?

På forhånd tak

Vh Pernille

 

SVAR
Kære Pernille

Et af de vigtigste milepæle i dit barns liv, er når hun begynder at gå.

De fleste børn tager deres første skridt på et eller andet tidspunkt mellem 9 og 12 måneder, og kan gå godt, når de er 14 eller 15 måneder. Nogle børn kan dog ikke gå godt før de er 17 eller 18 måneder, hvilket også er helt normalt.

Som udgangspunkt behøver man ikke købe sko til børn, før de begynder at gå. I den alder hvor barnet øver sin balance, rejser sig ved tingene osv., er det bedste at købe et par skindfutter med skridsikre såler, a la de Bundgaard Prewalker sko, din datter har nu. De sikrer, at dit datter ikke glider på gulvet, og samtidig giver det dit barn mulighed for, at strække og bøje sine tæer og bruge hele foden til at holde balancen. Det er det bedste udgangspunkt for at lære at gå. Der er således ingen belæg for at sige, at et barn hurtigere lærer at gå, hvis det får sko på. Snarere tværtimod. Det er rigtig godt for barnets motoriske udvikling, hvis barnet får lov at gå barfodet hver dag – selvfølgelig afhængig af årstiden.

Når din datter begynder at gå mere omkring, og går udenfor, er der behov for en rigtig sko. Altså sko med vandtætte såler og dermed også sko, som naturligt bliver lidt hårdere i sålen. Sålen skal dog forholdsvis let bøjes mellem tommelfingeren og pegefingeren. De første rigtige sko bør have fast hælkappe og max have et voksetillæg på 1 cm. Der er det en god ide at vælge en sko med snørebånd eller velcrolukning, så der er mulighed for at stramme skoen godt fast om foden.

Derfor kan en Angulus begyndersko sagtens være en rigtig god idé, hvis din datter begynder at gå udenfor hjemme eller i institutionen, men det er for at beskytte fødder og tæer og ikke for at lære at gå.

Mange hilsner Rikke


Bookmark and Share

Skriv en kommentar

Velkommen til GrowingFeets Blog & Brevkasse

Her kan du få inspiration til mode og tendenser inden for børnesko, få vores bud på sæsonens favoritter, komme helt tæt på mærkerne og få gode råd om skopleje og ikke mindst sunde børnefødder.
I vores brevkasse kan du stille spørgsmål om dine børns fødder til vores sundhedsplejerske Rikke.

God fornøjelse,
Signe
Grundlægger af GrowingFeet.dk