Ekstra støtte til hypermobile led

17. november - 2015  - skrevet af Growingfeet

SPØRGSMÅL:

Hej Rikke.

Jeg har en søn på 5 år, som har en bred forfod – stor storetå, som hurtigt påvirkes med hård hud og smerter ved neglen, hvis hans sko ikke er brede nok. Desuden har vi ved 5 års undersøgelsen fået at vide, at han har løse ledbånd i begge ankler – jeg tror det er medfødt, fordi han fuldstændig ligner min morfar i sin karakteristiske gang. Lægen har derfor anbefalet sko med fast hælkappe og snørebånd og helst lidt svang. Er du enig i dette? Vi har et balancebræt fremme i stuen, som vi alle tager en tur på engang i mellem – er det også en fordel for ham? Næste spørgsmål er så, hvordan vi i den store jungle af skomærker skal kunne finde sko, støvler og næste år sandaler, der er egnede til netop hans fod? Jeg vil desuden høre om hvad konsekvenser, det kan have med disse løse ledbånd – han er f.eks. lige begyndt at spille fodbold, og jeg forestiller mig at netop denne sport og den type sko, der bruges til det ikke passer så godt til den type fod? Tusind tak for muligheden for at stille spørgsmål her, for jeg ved ikke, hvor jeg skal gå hen med det ellers.

Med venlig hilsen

Lykke

 

SVAR:

Hej Lykke.

Når børn har hypermobile led (løse ledbånd) som din søn, anbefales det at give fødderne ekstra støtte. Den ekstra støtte kan gives ved at skoene har en fast hælkappe. Hælkappen skal helst være fast og robust, og må ikke let kunne trykkes ind.

Det er også vigtigt at købe sko, der sidder godt fast på fødderne – de må altså ikke “svuppe” op og ned når barnet går. Dette sikres ved, at der er en regulerbar lukkeanordning fx snørebånd eller velcrolukning. Let svangstøtte kan også anbefales. Lad der ikke være mere voksetillæg end max 1 – 1,2 cm.

Det er meget vigtigt for alle børn, men særligt vigtigt for børn med hypermobile led, at styrke musklerne omkring leddene. Lad din søn gå ture på ujævnt underlag (skov), gå på line på kantsten, og i det hele taget lege udendørs. Så får han løbet, cyklet mm. Balancebræt er også et udemærket supplement til dette.

Mht. fodbold er det faktisk en rigtig god sportsgren at dyrke. Her bliver løbet en masse, og musklerne styrkes. Der er selvfølgelig også risiko for at han vrikker om, men det at dyrke sport, styrker også hans muskler, og det er dem, der skal kompensere for de løse ledbånd. Derimod kan sport der tvinger leddene ud i yderstillinger, som fx ballet ikke anbefales.

Du spørger på hvilke mærker vi anbefaler, og da din søn både har bred forfod og løse ledbånd, vil jeg anbefale dig at kigge på mærker som Angulus og Arauto RAP, begge disse mærker har god plads til tæerne og god hælstøtte.

Jeg håber, du kan bruge mit svar.

Mange hilsner

Rikke


Bookmark and Share

Skriv en kommentar

Velkommen til GrowingFeets Blog & Brevkasse

Her kan du få inspiration til mode og tendenser inden for børnesko, få vores bud på sæsonens favoritter, komme helt tæt på mærkerne og få gode råd om skopleje og ikke mindst sunde børnefødder.
I vores brevkasse kan du stille spørgsmål om dine børns fødder til vores sundhedsplejerske Rikke.

God fornøjelse,
Signe
Grundlægger af GrowingFeet.dk