Sandaler til platfodet?

4. maj - 2013  - skrevet af Growingfeet

SPØRGSMÅL:
Hej Rikke

Min søn på 5 år er stadig platfodet på højre fod, og vi har derfor fået at vide af lægen, at han fortsat skal have sko/sandaler med fast hælkappe. Han er ikke så klar på Angulus lædersandaler med rågummisål længere – de er ikke smarte ;-). Kan du anbefale andre mærker, der stadig giver god støtte? Hvordan er f.eks. Primigi? Han har brede fødder. Skal voksetillægget i hans sko være mindre, når han har brug for lidt ekstra støtte?

Med venlig hilsen Rikke


SVAR:
Kære Rikke

Rigtig mange børn er fortsat platfodede, når de når skolealderen. Platfod vil sige, at indersiden af foden ikke har den normale hvælving. Når barnet står på foden, vil hele fodsålen være i kontakt med underlaget. En platfod kan være bevægelig eller stiv. Ved den bevægelige platfod er der ikke en hvælving under indersiden af foden, når barnet står normalt, men hvælvingen ses når barnet står på tæer. Dette er en normal tilstand, som oftest forsvinder af sig selv uden behandling.

Ved en stiv platfod kan fodens normale hvælving slet ikke frembringes, og bevægeligheden af foden er oftest nedsat. Ofte er achillessenen meget stram. Denne tilstand kan være meget generende og kan give smerter ved gang. Hvis man har mistanke om, at et barn har en stiv platfod, skal barnet ses af en børneortopæd.

Hvis dit barn er platfodet er det meget vigtigt at det får korrekt fodtøj. Gå efter fodtøj som tilgodeser fodens naturlige bevægemønster. Gerne fodtøj der er fremstillet i åndbare, fleksible materialer og hvor der er god plads både i højden og i bredden. Sålen bør være så blød og fleksibel som muligt så barnet får en naturlig gang. Det er også vigtigt at der er en fast hælkappe så skoen sidder godt fast. Jeg vil anbefale dig at købe fodtøj med normalt voksetillæg, dvs. max 1-1,5 cm. Det vigtigste er at skoen sidder godt til omkring hælen.

Du spørger til hvilke mærker, vi kan anbefale. Det er en udfordring, når han ikke længere vil have de lukkede rågummisandaler á la Angulus, for det vil helt sikkert være det bedste for ham. De fleste mere sporty modeller har ikke nogen nævneværdig støtte ved hælen. Den eneste sporty sandal vi har med fast hælkappe er en sort model fra Arauto RAP, den vil være velegnet til en bred fod. De Primigi sandaler vi har i shoppen, har desværre ikke fast hælkappe.

Med venlig hilsen
Rikke


Bookmark and Share

Skriv en kommentar

Velkommen til GrowingFeets Blog & Brevkasse

Her kan du få inspiration til mode og tendenser inden for børnesko, få vores bud på sæsonens favoritter, komme helt tæt på mærkerne og få gode råd om skopleje og ikke mindst sunde børnefødder.
I vores brevkasse kan du stille spørgsmål om dine børns fødder til vores sundhedsplejerske Rikke.

God fornøjelse,
Signe
Grundlægger af GrowingFeet.dk