Vægt på sko til hybermobil

28. marts - 2017  - skrevet af Growingfeet

SPØRGSMÅL:

Hej Rikke

Jeg er mor til en dreng på 5 år. Vi er desværre først nu blevet opmærksomme på, at han er hypermobil i hans fodled. Vi er blevet anbefalet at købe sko, der ikke vejer så meget – hvor meget må sko veje og hvilke sko kan du anbefale? Er der andet vi skal være opmærksomme på, når vi køber forårssko og sandaler her inden længe?

Hilsen Mette

 

SVAR:

Hej Mette

Hypermobile led hos børn er ret almindeligt og findes i forskellige grader. De børn, der har meget hypermobile led, vil oftest blive opdaget tidligt, da deres motoriske udvikling vil være forsinket. De er oftest sene til at nå de almindelige milepæle, som fx at kravle og gå. De børn, der er mindre hypermobile, har mildere symptomer, men de kan have svært ved at følge med og bliver normalt hurtigere trætte, når børnehaven er på gåtur.

Børn og voksne med hypermobilitet vil desuden oftere forstuve hånd og fodled.

Det  vigtigste du som forældre kan gøre for at forebygge skader, er at hjælpe dit barn med at opbygge en stærk muskulatur omkring fodleddet.  Når muskulaturen bliver stærk, vil den overtage beskyttelsen af leddet. Nogle forslag kunne være at lade dit barn gå og løbe på et ujævnt underlag fx skovbund, gå på line eller hoppe på trampolin.

Med hensyn til fodtøjet er det vigtigste at købe sko, der sidder godt fast på foden. Derfor skal der være snørebånd eller velcro til at stramme skoen fast (selvfølgelig må barnet gå i gummistøvler, men kun i regnvejr, så brugen begrænses), og skoene må ikke være for store. Voksetillægget bør ikke være mere end 1 -1,2 cm, for at undgå at foden “svupper” op og ned ved gang.  Hælkappen skal være stabil og slutte fast om hælen. Sålen skal være bøjelig. Det er ikke muligt at komme med helt konkrete anbefalinger mht. vægten af fodtøjet, men generelt kan det siges, at sko og sandaler med rågummisåler hører til blandt i den tunge ende, og bør derfor fravælges, mens sko og sandaler med en let gummisål vil være bedre. Mærker som Bisgaard, Pom Pom, Superfit og Primigi anbefales som lette. Men er du i tvivl så spørg altid, der hvor du køber dine børnesko.

Med venlig hilsen Rikke


Bookmark and Share

Skriv en kommentar

Velkommen til GrowingFeets Blog & Brevkasse

Her kan du få inspiration til mode og tendenser inden for børnesko, få vores bud på sæsonens favoritter, komme helt tæt på mærkerne og få gode råd om skopleje og ikke mindst sunde børnefødder.
I vores brevkasse kan du stille spørgsmål om dine børns fødder til vores sundhedsplejerske Rikke.

God fornøjelse,
Signe
Grundlægger af GrowingFeet.dk